Blijft CD&V aan zet of gooit N-VA roet in het eten?

In Eeklo haalde het nieuwe kartel CD&V-ELD-N-VA in 2006 een absolute meerderheid, maar toch werd de SP.A aan de coalitie toegevoegd. De partij bleek een loyale partner. Met de zich tekortgedaan voelende N-VA’er Jaak De Muynck werden de bruggen al snel opgeblazen. Het huwelijk met ELD was ook niet rimpelloos, maar die samenwerking wordt wel voortgezet. Inzet van de verkiezingen is bovendien niet 25, maar 27 zetels: Eeklo krijgt twee zitjes bij omdat de kaap van de 20.000 inwoners gerond werd.
Burgemeester Loete toont dat zijn partij een "plusje" krijgt. Ook Odette Van Hamme en Wilfried Van Kerrebroeck, en de verruimers Janvier Buysse en Ann Van Den Driessche zijn daar blij mee.

Burgemeester Koen Loete pakt dit keer niet meer uit met een kartellijst, maar voegt aan CD&V wel een plusteken toe: CD&V+. Op de lijst komen immers vier verruimingskandidaten die eigenlijk uit de stal van de Eeklose Liberalen en Democraten (ELD) komen.

Daarbij zit schepen Ann Van Den Driessche, die na haar ferme score in 2006 en haar vertroebelde relatie met CD&V grof wild geworden was op de electorale markt. Ze koos evenwel eieren voor haar geld en nestelt zich onder het "plusje" van CD&V+.

De lijst wordt dit keer aangevoerd door burgemeester Koen Loete, ook de schepenen Dirk Van de Velde en Rita De Coninck, en OCMW-voorzitter Danny Smessaert maken hun opwachting. Oud-burgemeester, oud Vlaams parlementslid en huidig schepen Erik Matthijs neemt afscheid van de politiek. Voorts staan vier enthousiaste CD&V-jongeren te duwen aan de deur van het stadhuis.

Groen en de SP.A vormen kartel

De linkse vleugel in Eeklo volgt het voorbeeld van Gent, waar Groen en de SP.A in een kartel naar de kiezer stappen. Beide partijen hebben nu twee zetels in de gemeenteraad. De lijst van Groen-SP.A wordt getrokken door schepen Freddy Depuydt (SP.A), gevolgd door twee leden van Groen: gemeente- en provincieraadslid Lut De Jaeger en coming man Bob D’Haeseleer. Ook de lijstduwer komt uit socialisatische hoek: gemeenteraadslid Marianne De Baedts.

Vraag is nu of de kartelvorming van de SP.A met Groen een eventuele coalitie met CD&V niet in de weg staat. In het zo belangrijke Ringdossier zit immers niet iedereen bij Groen op dezelfde golflengte van CD&V.

Open VLD wil oppositie beloond zien

Bij Open VLD, goed voor vijf zetels, vindt men één bestuursperiode op de oppositiebanken wel welletjes. Fractieleider Christophe De Waele voerde zes jaar lang onafgebroken beenharde oppositie, zowel in de gemeenteraad als online op zijn eigen blog. Die harde houding wordt hem niet altijd in dank afgenomen, maar hij speelt zijn rol als oppositieleider wel voortreffelijk.

Hij is dan ook de onbetwiste kopman van de Open VLD-lijst, vermoedelijk gevolgd door de gemeenteraadsleden Caroline D’Aubioul en Luc Vandevelde. Gemeenteraadslid Paul Van Hijfte-Ysebaert zet er een punt achter, of gewezen gedeputeerde, Vlaams parlementslid en senator Paul Wille dat ook doet, is nog niet bekend.

N-VA voor het eerst met eigen lijst

De N-VA doet het in oktober niet meer in kartel met CD&V, maar met een eigen lijst. De partij voelt zich immers tekort gedaan door CD&V, want ze had gehoopt op een schepenmandaat na de vorige verkiezingen. Het kartel werd dan ook snel en met harde woorden opgeblazen door de N-VA.

Intussen is de partij niet langer een eenmansfractie, maar heeft ze een volwaardige structuur en bestuur. Lijsttrekker wordt Michel De Sutter (foto), gewezen ondernemer en uitgever van de Eecloonaar en van tal van wielerboeken. De Sutter is volop bezig met de samenstelling van een volledige N-VA-lijst en krijgt daarbij onder meer de steun van dokter Rudi Desmet, voormalig hoofdgeneesheer van de vroegere Heilig Hartkliniek, nu AZ Alma. Welke plaats huidig gemeenteraadslid Jaak De Muynck op de lijst krijgt, is nog niet duidelijk.

Vlaams Belang rijdt met tandem

Vlaams Belang, goed voor drie zetels, gaat met de tandem Filip Lecompte-Peter Pauwels (respectievelijk lijsttrekker en plaats drie) naar de kiezer. Daartussen komt een nieuw gezicht: Sophie Van Eeghem. Gemeenteraadslid Patricia Segers duwt de lijst.

Gemeenteraadslid Lindsay Bauwens komt voorlopig niet meer voor op de kandidatenlijst. Fractieleider Lecompte blijft ook nu dus op kop van de partij, al staat een ambitieuze voorzitter Peter Pauwels wel te dringen om ook in de gemeenteraad zijn zegje te mogen doen.

Marc Van Hulle

lees ook