Dexia verliest 431 miljoen euro in 1e kwartaal

Dexia Holding heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 431 miljoen euro geleden. De restbank maakte het nieuws zelf bekend. Dexia overweegt om het systeem van voorlopige waarborgen dat loopt tot eind mei te verlengen.

Vorig jaar leed Dexia nog ruim 11 miljard euro verlies. "Het huidige verlies is niet echt een verrassing", zegt financieel expert Pascal Paepen. "Het is veel minder groot dan de vorige kwartaalverliezen."

Hij verwacht dat de restbank nog verliezen zal boeken, "enerzijds omdat onderdelen verkocht worden onder hun boekwaarde en anderzijds omdat het beheer van de portefeuille van slechte kredieten nog geld zal kosten", aldus Paepen. Hij denkt dat een kapitaalsverhoging op termijn dan ook noodzakelijk zal zijn.

Dexia heeft intussen laten weten dat het het systeem van voorlopige waarborgen voor 45 miljard euro, dat nog loopt tot eind mei, vermoedelijk zal verlengen. "Het is weinig waarschijnlijk dat de gesprekken met de Europese Commissie over het ontmantelingsplan tegen 31 mei afgerond zullen zijn", luidt het. In Sint-Pieters-Woluwe vindt deze namiddag de eerste aandeelhoudersvergadering van Dexia plaats.

Dexia Holding is wat overblijft van de Dexia-groep na de ontmanteling vorig jaar. Dexia Bank veranderde zijn naam intussen naar Belfius.