Griekse formatie opnieuw afgesprongen

Het overleg tussen de Griekse traditionele partijen Pasok en Neo Dimokratia met de extreemlinkse partij Syriza zijn afgesprongen. Nu zijn de socialisten aan zet, als die binnen drie dagen niet uit de patstelling geraken zijn er opnieuw verkiezingen. Intussen is een nieuwe schijf Europese noodhulp goedgekeurd.

De coalitiegesprekken leken vanmiddag al tot mislukken gedoemd, want Syriza wil het Europese besparingspakket overboord gooien. Pasok en Neo Dimokratia hebben gisteravond al gemeld dat ze Griekenland in de EU en de eurozone willen houden. Ze pleiten wel voor aanpassingen aan het opgelegde Europese saneringsplan.

Alexis Tsipras van Syriza heeft aangekondigd dat hij een brief zal sturen naar de Europese Centrale Bank en het IMF waarin hij schrijft dat Griekenland na de verkiezingen niet langer gebonden is aan het besparingsplan tussen Europa, het IMF en Griekenland.

Antonis Samaras van Nea Dimokratia kondigde aan dat hij weigert om die brief mee te ondertekenen. "Tsipras vraagt me om mijn handtekening te zetten onder de vernietiging van Griekenland. Dat zal ik niet doen", aldus Samaras (foto).

"Die brief zal op zich weinig of geen verschil maken, want Syriza heeft geen wettelijke macht. Maar het kan als signaal wel tellen", aldus Michaël Van Droogenbroeck in Athene.

Nu Syriza geen coalitie gevormd heeft, krijgt Pasok drie dagen de tijd om dat te proberen. Lukt ook dat niet, dan volgen er alweer verkiezingen. Verschillende partijen zijn zich al aan het voorbereiden op mogelijke nieuwe verkiezingen in Griekenland.

Nieuwe schijf noodgeld goedgekeurd

Het Europees noodfonds heeft de volgende schijf noodhulp voor Griekenland goedgekeurd. Het gaat om zo'n 5,2 miljard euro. Donderdag zou het land zo'n 4,2 miljard euro krijgen. Het overige miljard wordt afhankelijk van de financieringsbehoefte uitbetaald.

Eerder was er op de financiële markten - gezien de politieke situatie - twijfel geweest over de goedkeuring van de schijf. Als de uitbetaling was uitgesteld, was het zuid-Europese land in acute geldnood gekomen.

Volgende maand wordt beslist of Griekenland in aanmerking komt voor verdere steun van het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Daarvoor zal er wel een zittende regering nodig zijn.