Hervorming Brits Hogerhuis eindelijk op til?

De Britse Queen Elizabeth II (foto) heeft in haar traditionele troonrede in het parlement een controversiële hervorming van de House of Lords aangekondigd. Het voorstel komt er op vraag van de LibDems. De Conservatives van premier David Cameron zijn tegen.

Bij haar traditionele toespraak had de Queen het onder meer ook economische groei en justitie. Ze onderstreepte verder ook dat de regering het leven van kinderen en bezinnen moet verbeteren en de ingrijpende besparingen wat moet verzachten.

Het belangrijkste punt in haar speech is de hervorming van het Hogerhuis, the House of Lords. Dat bestaat momenteel uit aangeduide en erfelijke leden. De liberaal-democraten willen een democratischer Hogerhuis, met directe verkiezingen. De rechtervleugel van de conservatieven wil echter geen debat over de hervorming waarover al decennia gediscussieerd wordt. De LibDems vormen samen met de Conservatives een coalitieregering.

The House of Lords

Het Britse parlement bestaat uit twee kamers. Het Lagerhuis, the House of Commons, en het Hogerhuis, the House of Lords. Het Hogerhuis bestaat voornamelijk uit op basis van verdienste en partijvoordracht voor het leven benoemde Life Peers, erfelijke Heriditary Peers en geestelijken uit de Anglicaanse Kerk, de Lords Spirituals. Tot voor kort zetelden er ook magistraten in de Hogerhuis, de zogenoemde Law Lords.

Een belangrijk instrument van de Lords is het suspensief veto. Als het Hogerhuis het niet eens is met een wetsvoorstel in de andere kamer kunnen ze het gedurende een jaar tegenhouden, waarna het opnieuw goedgekeurd moet worden in het Lagerhuis.

Huidige samenstelling:

  • 677 Life peers
  • 90 Heriditary Peers
  • 25 Lords Spiritual

(cijfers House of Lords)