Mevrouw Van Rompuy schepen in Sint-Genesius-Rode?

Geertrui Windels, echtgenote van Europees president Herman Van Rompuy, wordt lijsttrekker van de gloednieuwe partij Respect in Sint-Genesius-Rode. Als ze verkozen wordt, is ze wellicht de enige Vlaamse schepen in het college.

Geertrui Windels was al een van de lijstduwers van de CD&V-lijst voor de provincieraadsverkiezingen, maar nu zal ze dus ook de gloednieuwe lijst Respect aanvoeren in Sint-Genesius-Rode.

“Het is tijd dat de gemeente wordt wakker geschud”, zegt Windels in een gesprek met Radio 2 Vlaams-Brabant. “Mensen kennen elkaar niet meer en de gemeente heeft nood aan een nieuwe visie op prettig samenleven.”

De nieuwe lijst bestaat uit de vroegere Vlaamse eenheidslijst Samen (bestond uit CD&V, Open VLD, SP.A), aangevuld met anderstaligen. “We hebben de koppen bij elkaar gestoken en een nieuwe lijst gevormd met als basis het respect voor anderen. Iedereen die die visie onderschrijft, is welkom op onze lijst. Ook Franstaligen.”

Als Windels verkozen wordt, is ze wellicht de enige Nederlandstalige schepen in Sint-Genesius-Rode. “Ook de voorbije jaren was er maar één Vlaamse schepen in de gemeente”, zegt Windels. “De Franstaligen kunnen dus niet zeggen dat de Nederlandstaligen zaken hebben geblokkeerd. Ik vind dat de Franstalige schepenen geen werk hebben gemaakt van het beleid. Daarom is er dringend een nieuwe impuls nodig.”

Windels wil in de gemeente een sfeer van vertrouwen opbouwen. “Als de basis goed zit, zullen we punt per punt aanpakken. Zo verlaten steeds meer handelaars de dorpskern, is het cultureel centrum onderbenut en gebeurt er te weinig voor de jeugd.”

De nieuwe lijsttrekker neemt haar taak ernstig. “Herman zegt me dat het een zware opdracht gaat zijn en ik neem het bloedserieus. We hebben in consensus besloten dat ik het lijsttrekkerschap zou aanvaarden.”

Uittredend schepen Anne Sobrie zal de lijst duwen.

lees ook