Nieuwerkerken steeds meer politiek versnipperd

Met vijf partijen raakt het politieke landschap in Nieuwerkerken steeds meer versnipperd. Of CD&V, de partij van burgemeester Benny Bamps, ook deze keer de volstrekte meerderheid kan behalen, is twijfelachtig.

“De coalitie met het kartel SP.A-GBL verliep aanvankelijk niet van een leien dakje. Het klopt dat een aantal politici zich wilde profileren, en dat heeft soms gebotst”, zegt burgemeester Benny Bamps (CD&V). “Maar ondertussen is de rust wel weergekeerd.” De burgemeester, die met zijn partij bij de vorige verkiezingen 9 zetels behaalde, zal opnieuw de lijst trekken.

Het kartel SP.A-GBL heeft besloten niet meer samen te werken en apart naar de Nieuwerkerkse kiezers te trekken. “Zowel voor de SP.A als voor GBL leek het tijd om op eigen kracht naar de verkiezingen te gaan”, zegt Kevin Oyen (voorzitter SP.A).

Met maar 1 zetel vormde Open VLD de afgelopen jaren de Nieuwerkerkse oppositie. “Tegen zo’n monstercoalitie opboksen is als eenmansfractie geen eenvoudige klus”, zegt Benny Claes (Open VLD). “Maar ik heb toch altijd geprobeerd om mijn stem te laten horen. Of de kiezer dat ook positief vindt, zullen we moeten afwachten.”

Ook de N-VA in Nieuwerkerken draagt haar steentje bij tot de verdere versnippering van het politieke landschap. Zij trekken voor het eerst naar de kiezer met een nagelnieuwe partij. “We zijn nog volop bezig met het uittekenen van een programma en lijstvorming”, zegt Robby Brans, oprichter van de lokale afdeling. De 17-jarige Brans wordt 3 dagen voor de verkiezingen 18 jaar en is wellicht de jongste kandidaat in Vlaanderen.

Voor burgemeester Bamps lijkt een volstrekte meerderheid deze keer ondenkbaar. “Er zijn nu 5 partijen waarmee we rekening moeten houden. Maar we hopen natuurlijk dat de kiezer ons beleid positief evalueert.” De partij betreurt het ook dat enkele sterke kandidaten zich ditmaal niet verkiesbaar stellen. “Ik begrijp dat sommige politici ermee kappen, want politicus zijn is een harde stiel”, zegt Bamps.

lees ook