Obama steunt openlijk het homohuwelijk

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vanavond op de Amerikaanse zender ABC openlijk zijn steun voor het homohuwelijk uitgesproken. De kwestie verhit al geruime tijd de Amerikaanse politiek.

"De voorbije jaren heb ik er veel over gepraat met vrienden, familie en buren", aldus de Amerikaanse president. "Soms denk ik aan sommige van mijn eigen medewerkers die zich keihard inzetten in een monogame relatie met iemand van hetzelfde geslacht, maar toch niet kunnen trouwen. Daarom ben ik persoonlijk tot de conclusie gekomen dat mensen van hetzelfde geslacht moeten kunnen trouwen."

Homohuwelijk is een heikel thema in de Verenigde Staten. Hoewel het in 8 Amerikaanse staten en in DC toegelaten is, is het ook in 29 staten expliciet verboden. Gisteren nog is in de zuidelijke staat North Carolina een wet goedgekeurd die zelfs wettelijk samenwonen buiten het huwelijk onmogelijk maakt.

Eerder had vicepresident Joe Biden al laten verstaan dat hij geen problemen heeft met het homohuwelijk. Hoewel president Obama in het verleden al een paar keer in de bres is gesprongen voor homorechten, had hij zich tot nu nooit openlijk over het thema uitgesproken. Waarnemers hadden verwacht dat hij zich niet ging uitspreken over het heikele thema om zijn herverkiezing veilig te stellen.

Obama's Republikeinse uitdager Mitt Romney is een uitgesproken tegenstander van het homohuwelijk. Hij krijgt de volle steun van de conservatieve christenen.