Ontslagvergoeding Vlaamse parlementairen gehalveerd

De ontslagvergoeding voor Vlaamse parlementairen wordt gehalveerd, dat heeft een werkgroep onder leiding van parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) beslist. Voortaan kunnen niet herverkozen parlementsleden van het Vlaams Parlement nog maximum 2 jaar een uittredingsvergoeding krijgen, tot nog toe was dat 4 jaar.

De wijzigingen komen er na een studie die de verloning van de Vlaamse parlementsleden heeft vergeleken met die in andere Europese landen. Daaruit bleek dat een Vlaams parlementslid niet meer verdient dan zijn Europese collega’s, maar dat er wel gesnoeid kan worden in de extra vergoedingen. Daarom wordt dus de ontslagvergoeding gehalveerd. Eerder was al beslist dat wie het parlement vrijwillig verlaat om een andere job uit te oefenen geen uittredingsvergoeding meer krijgt.

Ook de pensioenregeling voor parlementairen wordt aangepast. Voor een volledig pensioen zal voortaan een loopbaan van 36 jaar nodig zijn. De pensioenleeftijd wordt opgetrokken van 55 naar 62. De extra vergoeding voor de parlementsvoorzitter wordt zelfs helemaal afgeschaft. Over de onkostenvergoedingen is nog geen regeling.

De zeven parlementen dat ons land rijk is, moeten wel nog overeenstemming bereiken over een uniforme regeling.