Partijen oude Servische regering willen nieuwe vormen

Na de parlementsverkiezingen hebben de huidige regeringspartijen de vorming van een nieuwe regering aangekondigd. Opmerkelijk, want beide partijen halen geen meerderheid en zittend president Boris Tadic (foto) is nog niet herverkozen.

De Democratische Partij (DS) van zittend president Boris Tadic gaat samen met de Socialistische Partij (SPS) een regering vormen. De ministerportefeuilles zijn evenwel nog niet verdeeld, want de coalitiepartners moeten nog op zoek naar enkele kleinere partijen om een parlementaire meerderheid te vormen. Het is nog niet zeker of die effectief gevonden wordt.

De eigenlijke winnaar van de parlementsverkiezingen was de pas opgerichte Servische Progressieve Partij (SNS) van Tomaslav Nikolic. Die laatste reageerde furieus op het nieuws van de regeringsvorming en wil een breuk met het verleden.

Na de regeringsaankondiging riep de SPS hun aanhangers op om bij de tweede en beslissende ronde voor de presidentsverkiezingen op 20 mei voor zittend DS-president Tadic te kiezen. Tadic neemt het dan op tegen SNS-voorzitter Nikolic. In de eerste ronde haalde Tadic het nipt van Nikolic. Volgens opiniepeilingen wordt ook de tweede ronde een nek-aan-nekrace en ligt alles nog open.

Servië wordt al sinds 2000 door DS bestuurt. Toen werd de sterke man van SPS, Slobodan Milosevic verdreven. Hoewel de intussen overleden oud-president voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag werd gesleept, geldt zijn partij SPS tegenwoordig als pro-Europees.