Sarkozy neemt afscheid van regering-Fillon

De Franse president Nicolas Sarkozy (UMP) heeft zes dagen voor hij de fakkel doorgeeft aan François Hollande (PS) afscheid genomen van zijn regering. Sarkozy ontving het kabinet van premier François Fillon in het Elysée. De toekomstige Franse president François Hollande ontvangt vandaag onder anderen de Europese president Herman Van Rompuy.

Nicolas Sarkozy heeft met onder anderen minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé (foto) en minister van Economie François Baroin teruggeblikt op de voorbije vijf jaar in het Elysée. De regering van premier François Fillon bestond de voorbije jaren uit 24 ministers en 8 staatssecretarissen.

De ambtsoverdracht aan François Hollande is voor komende dinsdag gepland. De socialist zal nog diezelfde dag een nieuwe eerste minister benoemen. Jean-Marc Ayrault is de grote favoriet voor de functie.

Ayrault is een adviseur van Hollande en hij was jarenlang de fractieleider van de Parti Socialiste in de Assemblée Nationale. De voormalige leraar Duits wordt beschouwd als een gematigd alternatief voor de meer linkse Martine Aubry.

Van Rompuy op de koffie bij Hollande

Terwijl Nicolas Sarkozy vandaag afscheid nam van zijn regering, verzamelde François Hollande voor een laatste keer zijn nauwste medewerkers van zijn campagneteam. Een aantal leden zoals de vroegere premier Laurent Fabius en communicatieleider Manuel Valls zullen vermoedelijk topposities krijgen in de nieuwe regering.

In de loop van de namiddag heeft Hollande een ontmoeting met de Europese president Herman Van Rompuy gepland. Morgen ziet Hollande Jean-Claude Juncker, de premier van Luxemburg en de voorzitter van de eurogroep.

Van Rompuy zal na zijn ontmoeting met Hollande ook spreken met de vertrekkende president Nicolas Sarkozy. "De bedoeling is om de Europese agenda van de komende weken en maanden te bespreken. Dat Van Rompuy nadien ook Sarkozy ziet, is niet meer dan logisch", meldt een woordvoerder van Van Rompuy.

Volgende week dinsdag vindt de officiële machtsoverdracht plaats in Parijs. Dan neemt François Hollande het roer over van Nicolas Sarkozy.