Spaans koningspaar ziet af van gouden bruiloftsfeest

De Spaanse koning Juan Carlos en zijn vrouw koningin Sofia zullen hun 50e huwelijksverjaardag op 14 mei niet vieren. Een reden is niet bekendgemaakt, maar het ziet ernaar uit dat het Spaanse koningshuis het volk na enkele pijnlijke incidenten niet meer wil schofferen.

Het nieuws vorige maand dat Juan Carlos tijdens een olifantensafari in Botswana zijn heup had gebroken, veroorzaakte veel verontwaardiging bij de Spaanse bevolking.

Het land kreunt onder de zware recessie, heel veel mensen vinden het niet kunnen dat de koning net nu zulke dure reizen maakt. De Spaanse vorst bood enkele dagen later publiekelijk zijn excuses aan en zei dat het nooit meer zou gebeuren.

Eerder raakte ook al zijn schoonzoon, de Bask Inaki Urdangarin, in opspraak door zijn betrokkenheid bij een corruptiezaak. Hij zou zijn positie misbruikt hebben door verschillende miljoenen euro te verduisteren. En tijdens het paasweekend verwondde de 13-jarige kleinzoon Felipe Juan Froilin zichzelf met een kogel in de voet. Volgens de Spaanse wet moet je minstens 14 zijn om met vuurwapens om te gaan.

Het Spaanse vorstenhuis lijkt zich nu dus gedeisd te willen houden. Het is niet duidelijk of er een feest komt in besloten kring. In 1987 vierden Juan Carlos en Sofia hun 25e huwelijksverjaardag met een officiële foto en een receptie op het paleis.