Timosjenko naar het ziekenhuis gebracht

De Oekraïense oppositieleidster Joelia Timosjenko is vanuit de gevangenis overgebracht naar het ziekenhuis. Ze wordt daar door een Duitse arts behandeld voor rugklachten.

Timosjenko werd in oktober vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van 7 jaar voor machtsmisbruik ten tijde van haar premierschap. Uit protest tegen de omstandigheden waarin ze haar straf moet uitzitten, is ze op 20 april in hongerstaking gegaan.

De voormalige premier zou in de gevangenis ook mishandeld zijn door bewakers. Medestanders hebben foto's verspreid van Timosjenko in haar cel, haar lichaam vertoont verwondingen. De Oekraïense autoriteiten spreken die beschuldigingen tegen. Timosjenko vroeg om voor verzorging te worden overgebracht naar het buitenland. Volgens buitenlandse dokters zou ze gespecialiseerde hulp nodig hebben. Maar op die vraag is niet ingegaan.

Vanmorgen is Timosjenko onder zware bewaking vanuit haar cel in de stad Charkiv overgebracht naar een plaatselijk ziekenhuis. Ze werd daarbij begeleid door de Duitse neuroloog Lutz Harms van Charité-ziekenhuis in Berlijn. Ze werd op een draagbaar het ziekenhuis binnengebracht, maar werd daarbij afgeschermd van de pers.

De Duitse arts die Timosjenko begeleidt, zal haar vanaf nu behandelen voor een hernia. Ze zou sinds de start van haar hongerstaking 10 kilogram afgevallen zijn. Timosjenko had eerder laten weten dat ze na haar overbrenging naar het ziekenhuis haar hongerstaking zou stopzetten.

De opsluiting en de behandeling van Timosjenko veroorzaken diplomatieke spanningen tussen Oekraïne en andere Europese landen. Verschillende regeringsleiders dreigen ermee om weg te blijven van het Europees Kampioenschap Voetbal, dat volgende maand begint.