Tuchtzaak tegen fraudejager Antwerpse diamantsector

Op aangeven van de minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) is een tuchtprocedure gestart tegen de Antwerpse aanklager Peter Van Calster, dat melden De Standaard en De Tijd. Van Calster onderzocht tot voor kort alle grote diamantfraude in Antwerpen.

De tuchtprocedure tegen de fraudejager die al maanden onder vuur ligt in de zogenoemde diamantoorlog, gaat over een e-mail die Van Calster op 21 maart verstuurde naar de kabinetschef van minister Turtelboom. In de mail uit Van Calster zijn frustratie over de aanhoudende verklaringen en insinuaties in de pers dat hij procedurefouten zou maken in de fraudezaken die hij behandelt.

Turtelboom maakte de mail vervolgens over aan de overste van Van Calster, de Antwerpse procureur des Konings, met een tuchtonderzoek wegens bedreigingen tot gevolg. Van Calster zou in de mail hebben geschreven dat hij zich voorbehoudt om publiekelijk te reageren tegen verdere insinuaties dat hij procedurefouten heeft gemaakt.