Twee liberalen stappen over naar CD&V in Veurne

In Veurne stellen oud-liberalen Robert Van Praet en Marc Seru zich in oktober kandidaat voor CD&V. “Het was een weldoordachte beslissing om voor CD&V te kiezen. Als liberaal heb ik de afgelopen 18 jaar goed samengewerkt met CD&V, en ik zou de projecten die ik in het verleden mee heb opgestart graag afwerken”, vertelt Van Praet.

Ook Marc Seru, gemeenteraadslid voor Open VLD van 2007 tot 2010, koos bewust voor CD&V wegens de productieve samenwerking de voorbije legislaturen. “CD&V Veurne heeft tot de conflicten in 2010 altijd een goede relatie gehad met Open VLD”, zegt hij.

Dat Seru in 2010 stopte met politiek kwam doordat hij te druk bezig was met zijn professionele activiteiten. “Drie jaar geleden had ik net mijn aardappelbedrijf gekocht en moest ik herstructureren”, legt hij uit. “Nu, drie jaar later, heb ik weer de tijd om mij in te zetten voor Veurne. Aangezien Open VLD Veurne na interne problemen echter niet meer bestaat en de Veurnse liberalen nu opkomen met de lijst VIA, heb ik voor mijn voormalig coalitiepartner CD&V gekozen.”

Onverwachte wending voor Van Praet

Dat Van Praet, die van 1995 tot 2010 schepen was voor Open VLD, zich kandidaat stelt voor CD&V komt als een verrassing. Eerder had hij immers al aangegeven dat hij volledig met de politiek zou stoppen. Die beslissing nam hij nadat er in de zomer van 2010 interne verdeeldheid was ontstaan in Open VLD Veurne. “Sommige leden wilden de gekozen lijn en afspraken met CD&V niet meer volgen, terwijl ik dat wel deed.”

Nadat CD&V daarop de coalitie met Open VLD had stopgezet, besliste Van Praet zijn bevoegdheid als schepen van Ruimtelijke Ordening, Milieu, Cultuur en Monumentenzorg onafhankelijk voort te zetten, maar zich bij de volgende verkiezingen geen kandidaat meer te stellen. “Ik wilde de verantwoordelijkheid die ik van de kiezer kreeg, blijven opnemen”, vertelt hij.

Die plannen vielen al snel in het water. Burgemeester Jan Verfaillie (CD&V) vroeg Van Praet om commandant te worden bij de Veurnse brandweer. Uit tijdgebrek en omdat hij naar eigen zeggen andere mensen de kans wou geven om zich te profileren in de Veurnse politiek, nam Van Praet in de herfst van 2011 dan toch ontslag als schepen. Door de breuk met Open VLD gaf hij aan dat die beslissing meteen het einde van zijn politieke carrière zou betekenen, maar dat was buiten CD&V gerekend.

“Ik werd door CD&V gevraagd om opnieuw aan de verkiezingen deel te nemen. Bovendien kreeg ik van verschillende mensen de opmerking dat ze het jammer zouden vinden, mocht ik stoppen als politicus in Veurne”, vertelt Van Praet trots. “Ik besloot dan ook om er met mijn nieuwe partij opnieuw voor te gaan.”

lees ook