Wietpas: cannabisverkoop verschuift naar noorden

De "wietpas" in de Nederlandse grensstreek is één week oud, de stad Maastricht maakt een positieve balans op. Tegelijkertijd krijgen coffeeshops in het noorden van het land, waar geen wietpas nodig is, meer drugstoeristen over de vloer.

Coffeeshops in de Nederlandse grensstreek mogen enkel nog softdrugs verkopen aan mensen met een zogenoemde wietpas. Om zo'n pas te krijgen moet je Nederlander zijn. De maatregel werd ingevoerd om overlast veroorzaakt door drugstoeristen te beperken.

Een week na de invoering van die maatregel is de stad Maastricht alvast tevreden. "Inwoners melden ons dat het rustiger is en dat er minder overlast is", vertelt woordvoerder Gertjan Bos. Ook de "drugsmeldlijn" van Maastricht kreeg minder oproepen binnen.

Maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat er minder drugstoerisme is in Nederland. Nijmegen is de eerste stad waar je cannabis kan kopen zonder wietpas. Daar melden eigenaars van coffeeshops dat het plots drukker is geworden. "Onze telefoon staat al een week roodgloeiend. Mensen willen bijvoorbeeld weten of ze bij ons voor een hele groep tegelijk kunnen kopen", meldt een shopeigenaar.