Zes gewonden bij bermbomexplosie in Syrië

In Deraa in Syrië heeft een bermbom zes Syrische soldaten verwond die VN-waarnemer Robert Mood begeleidden. Het is niet duidelijk wie de bermbom heeft geplaatst. VN-gezant Kofi Annan heeft zijn vrees voor een uitgebreide burgeroorlog uitgedrukt en het regime van Bachar al-Assad meldt dat de uitslag van de door de oppositie geboycotte parlementsverkiezingen pas later bekendgemaakt worden.

De bermbom kwam tot ontploffing in de buurt van een konvooi van VN-waarnemers onder leiding van het hoofd van de missie, de Noorse generaal Robert Mood. Zeker zes Syrische soldaten werden verwond. Het is de eerste keer dat er een explosie in de buurt van de VN-waarnemers heeft plaatsgevonden. De missie werd op 15 april gestart om het staakt-het-vuren te surveilleren.

Ondanks een bestand tussen het regime van president Bachar al-Assad en de opposanten van het regime wordt er nog steeds gevochten in Syrië. De tientallen VN-waarnemers die moeten toezien op de naleving van het bestand, kunnen alleen maar vaststellen dat het niet gerespecteerd wordt.

VN-gezant Kofi Annan heeft op een zitting van de VN-Veiligheidsraad de vrees voor de uitbraak van een uitgebreide burgeroorlog in Syrië uitgesproken. "Ik geloof dat de waarnemersmissie de enige overblijvende kans is om het land te stabiliseren", aldus Annan op een zitting in New York via een videoconferentie vanuit Genève.

Het Syrische staatspersagentschap Sana heeft intussen gemeld dat de bekendmaking van de resultaten van de parlementsverkiezingen vertraging heeft opgelopen. In twee kiesdistricten in de provincie Hassaka moet opnieuw gestemd worden en de telling van de stemmen is nog niet helemaal afgerond. De oppositie heeft de parlementsverkiezingen in het land geboycot.