"3.000 euro en je krijgt elke auto open"

Op internet zijn lopers te koop voor alle mogelijke auto's. Onder anderen takeldiensten en garages gebruiken de sleutels. Maar er is geen controle op wie die koopt, waardoor de lopers ook in handen kunnen komen van mensen met slechte bedoelingen. Dat kaart het consumentenprogramma "Inspecteur Decaluwé" op Radio 2 aan.

Op internet kan je een sleutel kopen waarmee je voor zo'n 150 euro elke auto van een bepaald merk of van een bepaalde groep kan opendoen. Voor 3.000 euro heb je een set waarmee je eender welke auto kan openen.

De sleutels zijn bedoeld voor takelfirma's en garagisten. Maar er is geen enkele controle op wie ze koopt of gebruikt. Mensen met slechte bedoelingen hebben dus vrij spel. Voor alle duidelijkheid: de auto starten met de lopers, kan niet. Ook is het aantal autodiefstallen de voorbije jaren gedaald.

De politie erkent het probleem met de lopers. "De wet zegt enkel dat je die lopers of toestellen wel mag kopen, maar dat je ze niet illegaal mag gebruiken. Daarmee schrik je natuurlijk geen enkele dief af", zegt Ken Weckhuysen van de dienst Autocriminaliteit van de federale politie in het Radio 2-programma "Inspecteur Decaluwé".