"Chantage geen argument om centrales open te houden"

De SP.A blijft vasthouden aan de sluiting van de kerncentrales vanaf 2015. Een studie zegt dat door de sluitingen stroomtekorten dreigen vanaf 2014. Net als Groen spreekt de SP.A van chantage door Electrabel en oefent druk uit om de kerncentrales langer open te houden, zeggen de partijen.

Het rapport waarschuwt voor mogelijke problemen met de stroombevoorrading vanaf 2014, onder meer door een eventuele sluiting van de oudste drie kerncentrales in 2015, zeker als ook enkele steenkool- en aardgascentrales dichtgaan.

De SP.A wil niet dat de kernuitstap in 2015 wordt teruggeschroefd. "Als men zegt: er is een tekort omdat Electrabel een aantal gascentrales gaat sluiten, dat is natuurlijk geen argument om de kerncentrales open te houden", zegt Karin Temmerman, Kamerfractieleidster van de SP.A.

"We moeten kijken op welke manier we die gascentrales kunnen openhouden." Voor Temmerman zijn er verschillende mogelijkheden: juridisch nagaan of Electrabel kan gestopt worden of zoeken naar andere producenten.

"Groen licht van energiewaakhond CREG nodig"

Groen wil niet dat de kernuitstap op basis van dit rapport wordt uitgesteld. "De kernuitstap wordt op dit moment gesaboteerd door Electrabel. Zij sluiten oude steenkool- en gascentrales om de kerncentrales nodig te maken", reageert Calvo (foto).

"Dat moet stoppen", klinkt het scherp. Om toch bevoorradingszekerheid te garanderen op piekmomenten, wil de partij dat de steenkool- en gascentrales pas mogen sluiten na groen licht van energiewaakhond CREG. "Want niet de winsten van Electrabel zijn belangrijk, wel onze bevoorradingszekerheid."

Volgens Calvo "blijft het een kwestie van willen" en tonen landen als Duitsland en Japan dat het mogelijk is. De oudste reactoren nog eens tien jaar verlengen zou volgens hem een "historische vergissing" zijn.