"De wereld vergaat toch niet eind dit jaar"

Archeologen hebben in Guatemala een oude Maya-kalender ontdekt die nog 7.000 jaar verder in de tijd gaat. Dat weerlegt eerdere berichten dat de kalender van de oude Maya's het einde van de wereld zou voorspellen op 21 december van dit jaar.

Het archeologisch team van professor William Saturno heeft de kalender ontdekt in de oude Maya-stad Xultun in Guatemala. Die stad is al langer bekend en enkele jaren geleden werd er een bouwwerk uit de 9e eeuw blootgelegd met daarin muurschilderingen.

Uit een studie die binnenkort verschijnt in de magazines National Geographic en Science blijkt nu dat bij die wandschilderingen astronomische waarnemingen zijn over de banen van de planeten Mars en Venus, maar ook een kalender.

Die kalender zou nog doorlopen voor de volgende 7.000 jaar. Dat werpt een totaal ander beeld op de kalenders van de oude Maya-beschaving in Centraal-Amerika, waarin sommigen het einde van de wereld zagen op 21 december van dit jaar.

Dat verbaast de ontdekkers niet. Volgens hen was er nooit sprake van "een einde van de wereld" en waren de Maya veeleer begaan met het voortbestaan van de wereld dan met het einde ervan.

Maya voorspelden geen apocalyps

De heisa over een mogelijk einde van de wereld dit jaar gaat terug op een oude Maya-kalender van voor de Spaanse verovering in de 16e eeuw. Die kalender liet toen een "baktun", een periode van ongeveer 400 jaar eindigen op 21 december 2012.  

Sommigen speculeerden dan ook graag over een dreigende ondergang van de wereld en er waren allerlei berichten over een mogelijke milieuramp, een asteroïde, het plotse omkeren van de polen van de Aarde en dergelijke meer. Hollywood vond er inspiratie in voor de spektakelfim "2012".

Dat de Maya zelf nooit spraken over een ondergang, wel over de komst van de god van de creatie en de oorlog, werd in alle heisa even vergeten. Ook stond niemand stil bij het feit dat de Maya mogelijk ook geen nieuwe kalender maakten omdat hun beschaving intussen ten onder was gegaan.