"Een knappe vrouw heeft ook andere kwaliteiten"

De Mexicanen mogen begin juli een nieuwe president kiezen. Vier kandidaten mochten afgelopen zondag hun ideeën kwijt in een eerste tv-debat. Maar het was een voormalige Playmate die alle aandacht naar zich toetrok.

De witte jurk met opvallende decolleté van Julia Orayen was nauwelijks 20 seconden in beeld, maar wist dagenlang de top 10 van meest besproken onderwerpen op Twitter te halen. In de Spaans sprekende landen werd Orayen voorpaginanieuws. En de producer van het verkiezingsprogramma moest zich openlijk verontschuldigen voor zoveel bloot.

Intussen verdedigt het fotomodel zich tegen alle lasterlijke opmerkingen. Orayen, geboren in Argentinië maar al 15 jaar wonend in Mexico, gaf meer uitleg over haar optreden op de tv-zender Cadena 3. Haar taak tijdens het verkiezingsprogramma was de vier kandidaten een strookje uit een bakje te laten trekken om de volgorde van spreken te bepalen.

Kort voor de uitzending werd haar gezegd dat ze een witte lange jurk moest dragen: "Ik had uit mijn kast vijf jurken meegebracht. Slechts één kwam overeen met die omschrijving. Vier van de jurken werden immers als te kort geëvalueerd. Maar ik dacht niet dat die ene jurk zoveel bloot zou tonen."

"In het begin, ik geef dat toe, waren al die opmerkingen niet zo’n plezierige verrassing. Toen waren ze ook allemaal negatief. Dat bracht de nodige stress mee, want het was niet iets wat voorbereid was of waar ik op te wachten zat."

"Het feit dat een vrouw fysiek aantrekkelijk is, betekent toch niet dat ze geen andere kwaliteiten heeft. Dat betekent niet dat ze iemand anders is dan ze werkelijk is."

Voor haar korte optreden, inclusief voorafgaande repetities, zou 400 euro betaald zijn. Orayen werd gekozen omwille van haar lengte, die dus het best paste bij die van de vier politieke kandidaten.

Volgens tv-zender Telediario is er een klacht neergelegd bij de Nationale Raad van discriminatie. Volgens de klacht was het optreden van Orayen "beledigend en versterkte het de vrouw in haar stereotiepe rol."

Sommige internetsites melden intussen dat Playboy opnieuw interesse heeft voor een fotoshoot met Orayen.

lees ook