"Shampoo boy" Vidal Sassoon overleden

In Los Angeles is de bekende kapper Vidal Sassoon overleden. De "grondlegger van het moderne kappersvak" werd 84 jaar.

Sassoon werd in 1928 in Groot-Brittannië geboren als zoon van arme joodse immigranten uit Griekenland en Oekraïne. Hij bracht een tijd van zijn jeugd door in een tehuis in Londen, en op zijn 14e werd hij door zijn moeder uit werken gestuurd omdat de centen nodig waren.

Hij begon als "shampoo-boy", het hulpje in een kapperszaak, het werd later ook zijn bijnaam. In 1954 startte hij zijn eerste kapperszaak in Londen, later volgde een hele keten en werd zijn naam een merk van haarproducten.

Hij is de vader van het in de jaren 60 erg populaire "bob-kapsel" (froufrou naar voren gekapt en haar kortgeknipt achter de oren). "Hij heeft een soort revolutie teweeggebracht in het kapperswezen", vertelt Jo De Poorter in "De ochtend".

"Vroeger was een kappersbezoek voor ingewikkelde kapsels en het was ook erg duur. Maar Sassoon heeft de vrouwen daarvan bevrijd door het creëren van kapsels die vrouwen wel naar het kapsalon dreven, maar die ze thuis ook op een eenvoudige manier konden in elkaar steken", vat De Poorter de verdienste van Sassoon samen.

"Sassoon zorgde er met andere woorden voor dat je niet altijd een kapper nodig had, maar hij was wel zo slim te bedenken dat je hém en zijn producten nodig had en daar is hij onmetelijk rijk mee geworden."

De precieze oorzaak van zijn overlijden is niet bekendgemaakt. Naar verluidt leed hij aan leukemie. (foto: Sassoon op een kappersshow in 1969)