"Stroomonderbrekingen in België als centrales sluiten"

Vanaf 2014 zullen er in ons land stroomtekorten ontstaan als de drie oudste kerncentrales in 2015 sluiten, zoals voorzien. Dat blijkt uit een rapport van het directoraat Energie. Mogelijk schroeft de regering de kernuitstap terug.

Door de wet over de kernuitstap, vastgelegd door de paarsgroene regering in 2003, moeten de drie oudste kerncentrales in ons land in 2015 dicht. Dat zijn de twee reactoren in Doel en de reactor in Tihange.

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) heeft bij het directoraat Energie een studie besteld over het effect van de kernuitstap. Volgens het rapport zullen in 2014 al stroomstoringen ontstaan in ons land. Dat komt doordat de voorraden zullen slinken. Zeker in piekmomenten zoals in de winter kunnen er problemen ontstaan.

De capaciteit slinkt niet alleen door de geplande kernuitstap, maar ook doordat er de komende jaren enkele steenkool- en aardgascentrales zouden sluiten.

Alternatieve energie is in de studie niet opgenomen, want de capaciteit van wind- en zonne-energie kan nog niet opgeslagen worden.

Het rapport geeft de regering-Di Rupo munitie om de wet op de kernuitstap terug te schroeven. Tegen 21 juli moet de regering daarover de knoop doorhakken. Mogelijk blijven ofwel de grote centrale van Tihange, ofwel de twee kleinere reactoren van Doel, toch langer open. Een andere optie is om alternatieven te zoeken of om enkele steenkool- of aardgascentrales langer open te houden, zo klinkt het bij Wathelet.