Algerijnen kiezen een nieuw parlement

In het Noord-Afrikaanse land Algerije worden vandaag parlementsverkiezingen gehouden. De belangstelling van de bevolking is echter niet erg groot.

Algerije is een rijk land vanwege de grote inkomsten uit olie en gas, maar de bevolking is arm en de werkloosheid bij jongeren is hoog. De "Arabische lente" is in grote mate aan Algerije voorbijgegaan. President Abdelaziz Bouteflika moest wel toestaan dat er nieuwe partijen mochten worden opgericht en dat het aantal zetels in het parlement werd opgetrokken.

Aan de parlementsverkiezingen nemen 44 partijen deel, 23 daarvan zijn nieuw. Via spotjes probeert de staatstelevisie mensen aan te sporen om te gaan stemmen. "Algerije is onze lente", is de slogan. Toch is de apathie bij de bevolking erg groot, vooral bij de jongeren.

Algerije heeft 500 buitenlandse waarnemers toegelaten die de verkiezingen kunnen volgen. Dat mag echter niet overal. Het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken eist dat de waarnemers discreet optreden en zich ver van elke polemiek houden.

Verwacht wordt dat de twee regerende partijen, het Nationale Bevrijdingsfront (FLN) en de Democratische Nationale Beweging (RND), het merendeel van de stemmen zullen pakken, samen met de Groene Algerijnse Coalitie, een nieuw samenwerkingsverband van drie islampartijen.

De resultaten van de verkiezingen worden pas morgen verwacht.