Belgische troepen vanaf september terug uit Afghanistan

Ons land start nog dit jaar met het terugtrekken van de Belgische militairen in Afghanistan. Het aantal militairen wordt vanaf september geleidelijk teruggeschroefd naar 360. Dat heeft premier Elio Di Rupo (PS) gezegd tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Op dit ogenblik zijn er nog 626 Belgische militairen aanwezig in Afghanistan.

Di Rupo antwoordde op een vraag van Kamerleden Dirk Van der Maelen (SP.A) en Wouter De Vriendt (Groen). "Het regeerakkoord is duidelijk: de terugtrekking van de Belgische troepen uit Afghanistan zal dit jaar beginnen, met een definitieve terugtrekking ten laatste in 2014", aldus de premier.

Nog volgens Di Rupo is er binnen de regering nog niet gesproken over een eventuele aanwezigheid na 2014. Het kernkabinet heeft wel al een akkoord bereikt over de ondersteuning van de Afghaanse veiligheidstroepen na 2014 maar een bedrag of precieze modaliteiten zijn nog niet bepaald, luidt het.

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en zijn collega van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) hadden eerder tijdens hun bezoek aan Afghanistan verklaard dat de kans groot was dat er ook na 2014 nog Belgische militairen in het land aanwezig zouden zijn, vooral dan voor het geven van opleidingen en bescherming.