Brandende lpg-tank Wetteren stond niet reglementair

De lpg-tank van het tankstation langs de E40 in Wetteren die eind maart na een ongeval anderhalve dag lang brandde, hoorde daar eigenlijk niet te staan. Uit een onderzoek van de Milieu-inspectie blijkt dat de tank niet lag waar hij volgens de milieuvergunning hoorde te liggen.

De ondergrondse lpg-tank met bovengrondse leidingen had een volume van 20.000 liter. Maar in de nacht van 23 op 24 maart botste een dronken autobestuurder tegen de bovengrondse leidingen, waardoor de tank gedurende anderhalve dag brandde. Het provinciaal rampenplan werd toen afgekondigd en de snelweg een tijdlang afgesloten.

Uit een onderzoek van de Milieu-inspectie blijkt nu dat de tank  niet reglementair stond. "De tank ligt in het verlengde van de afrit naar het tankstation, maar moest volgens het plan in principe enkele tientallen meter verder gelegen hebben, voorbij de bocht aan de andere kant van de weg", zegt Paul Bernaert, afdelingshoofd Milieuvergunningen van de Vlaamse overheid.

Doordat bestuurders de bocht wel eens te snel nemen, was de kans op een aanrijding reëel, aldus Bernaert. Behalve een verkeerde plaats, had de installatie ook geen verplichte bescherming. De Milieu-inspectie heeft een proces-verbaal opgesteld. Het parket moet nu beslissen over een eventuele vervolging. De tank in kwestie staat sinds het ongeval leeg en wordt niet meer gebruikt.