Een nieuwe burgemeester voor Bierbeek

Bierbeek krijgt een nieuwe burgemeester in 2013. Zoveel is zeker. Na 18 intensieve jaren stopt burgemeester Mark Cardoen (CD&V) ermee. De SP.A en Groen gaan voor het eerst samen naar de kiezer met als kopstuk Cecilia Cuypers (SP.A). Voor Open VLD-lijsttrekker Hans-Kristof Carême wordt het een hele uitdaging om de meerderheid van de voorbije 18 jaar te breken. En de NV-A doet het ook hier alleen.
Burgemeester Mark Cardoen (CD&V)

“Ik ben het nog niet beu, neen. Ik doe dit ontzettend graag. Maar burgemeester ben je zeven dagen op zeven. Het is een bewuste keuze. Ik heb mijn gezin, kinderen en kleinkinderen de voorbije jaren verwaarloosd. Dat ga ik goedmaken”. Mark Cardoen stopt met een positief gevoel. Hij houdt van zijn job, hij houdt van Bierbeek. Maar nu is het aan anderen. “Ik sta op geen enkele lijst op 14 oktober. De mensen na mij hebben mij niet nodig om stemmen te halen. Ze zullen het even goed doen, of beter. Ze hebben ervaring genoeg. Ik heb alle vertrouwen in hen”.

Verjonging bij CD&V

Dat zijn bemoedigende woorden voor eerste schepen Johan Vanhulst (CD&V). De 41-jarige wil het het beleid graag voortzetten. “We leveren goed werk in Bierbeek, maar we beseffen dat het niet af is. We moeten blijven investeren in het vrijetijds- en jeugdbeleid en in mobiliteit: fietspaden zijn heel belangrijk. Riolerings- en wegenwerken vormen een uitdaging en natuurlijk is kinderopvang een belangrijk aandachtspunt, want er komen veel jonge gezinnen bij”.

“Geloven in eigen kracht”

De N-VA blijft niet langer in een kartel met CD&V, maar dient weer een eigen lijst in. “We geloven in onze eigen kracht en gaan resoluut voor verandering, gedragen door een positief project”, klinkt het.

Lijsttrekker is - niet verrassend - Herman Van Autgaerden, een oude rot in het vak. Sinds de jaren 80 al is hij actief in de Bierbeekse politiek en in het provinciebestuur, vijf jaar als gedeputeerde. Nu wil hij terugkeren naar Bierbeek.

Rood-Groene kracht

Een nieuwe kartellijst komt er van de SP.A en Groen. Zij gaan in Bierbeek voor het eerst samen naar de kiezer. “We vormen een kartellijst om sterker te staan en meer te wegen op het beleid”, zegt lijsttrekker Cecilia (Cil) Cuypers, huidig SP.A-schepen.

“De programma’s van beide partijen liggen dicht bij elkaar.” Sociaal beleid en duurzaamheid vinden beide partijen belangrijk. “Het wordt anders en beter”, zegt de SP.A-politica, “we moeten bewuster omgaan met productie en consumptie”. Ook thema’s als mobiliteit en betaalbaar wonen blijven voor de SP.A belangrijke thema’s.

Blauw kantelmoment?

Grote vraag is of Open VLD er na 18 jaar in slaagt om de meerderheid van christendemocraten en socialisten te breken. De druk ligt op de schouders van lijsttrekker Hans-Kristof Carême. “Ik ga alleszins niet met hangende schouders naar de verkiezingen. We zitten hier 18 jaar in de oppositie, maar nu is het tijd voor verandering. 2012 wordt een kantelmoment, ook voor Open VLD Bierbeek”, klinkt het optimistisch.

Ontslagnemend burgemeester Mark Cardoen laat het allemaal niet aan zijn hart komen. Hij heeft zijn keuze voor de toekomst zelf gemaakt. “Ik volg één keer per week kunstacademie nu en ik word zeker vrijwilliger bij de zelfmoordlijn. Dat ligt me zeer nauw aan het hart”. Of hoe er een leven wacht na de politiek.

Inge Vrancken

lees ook