Fillon dient ontslag Franse regering in

In Frankrijk heeft de conservatieve premier François Fillon het ontslag van zijn regering aangeboden aan president Nicolas Sarkozy. Fillon regeerde sinds mei 2007 en is de op een na langst regerende premier van de Vijfde Republiek.

Gisteren hielden president Nicolas Sarkozy en de regering een laatste kabinetsraad. Vandaag heeft premier Fillon dan in een brief het ontslag van zijn regering aangeboden.

De regering-Fillon blijft wel op post tot dinsdag. Dan legt de socialist François Hollande de eed af als nieuwe president en wellicht zal hij dan een partijgenoot vragen om een nieuwe regering te vormen. Die heeft dan zeker tot de parlementsverkiezingen van juli geen meerderheid in de Assemblée.

Fillon werd premier in mei 2007, kort na de verkiezing van zijn partijgenoot Nicolas Sarkozy tot president. De twee werkten blijkbaar goed samen, want Fillon kon de volledige ambtstermijn afwerken en dat is uitzonderlijk in Frankrijk.

Hij wordt zo de op een na langst regerende premier sinds de instelling van de Vijfde Republiek. Enkel de gaullist Georges Pompidou regeerde nog langer als premier, tussen 1962 en 1968.

Anders dan Sarkozy zal Fillon wel actief blijven in de politiek. Hij wordt getipt als het nieuw kopstuk van de conservatieve UMP van Sarkozy.