KBC houdt schoonmaak bij Spaans schuldpapier

De voorbije maanden heeft KBC de blootstelling aan staatspapier uit de schuldenlanden van de eurozone fors afgebouwd. Vooral de Spaanse staatsobligaties gingen massaal de deur uit.

Op een maand tijd werd het Spaanse schuldpapier bij KBC teruggebracht van 1,9 miljard tot 300 miljoen euro. Dat kost KBC wel een minwaarde van 34 miljoen euro.

Het Portugese en Griekse schuldpapier in portefeuille werd ook drastisch teruggebracht tot te verwaarlozen hoeveelheden. In totaal zit KBC nu nog met 2,8 miljard euro aan risicovolle staatsleningen, waarvan 2 miljard euro uit Italië.

In ruil kocht KBC dan weer voor 1,3 miljard euro Belgische schulden op en de bank verstevigt daarmee haar positie als grootste schuldeiser van de Belgische overheid. In het eerste kwartaal betaalde KBC overigens 500 miljoen euro staatssteun terug aan ons land. Eind volgend jaar wil KBC de volledige som van 4,7 miljard euro aan overheidssteun terugbetaald hebben.

Hogere winstcijfers dan verwacht

In het eerste kwartaal boekte KBC ook een nettowinst van 380 miljoen euro. De bank deed het beter dan verwacht in ons land, maar ook in Centraal- en Oost-Europa.

Tegelijk presteerde vooral de verzekeringstak erg goed. De verkoop van levensverzekeringen steeg zelfs met 16%, dankzij een erg succesvolle campagne.

De cijfers zijn een opsteker voor de nieuwe topman Johan Thijs. Die nam begin deze maand het roer over van Jan Vanhevel.