Leuvense sterrenkundige wint Francqui Prijs

De Leuvense professor Conny Aerts heeft de prestigieuze Francqui Prijs gewonnen. Aerts leidt binnen het Instituut voor Sterrenkunde het team dat onderzoek doet naar asteroseismologie, de studie van de evolutie van sterren via hun trillingen.

Aerts en haar team bestuderen de trillingen van sterren om zo een inzicht te krijgen in de inwendige structuur van een ster. Ze ontwikkelde hiervoor een eigen methode die theoretische modellen op empirische wijze aan de sterrenkundige werkelijkheid toetst. "Het is om die reden dat professor Aerts als een bruggenbouwer tussen de astronomie en de astrofysica mag worden beschouwd", aldus de jury.

"Belgische Nobelprijs"

De jaarlijkse prijs van de Francqui Stichting geldt als de belangrijkste Belgische wetenschapsprijs en wordt ook wel eens de "Belgische Nobelprijs" genoemd. In het verleden wonnen enkele laureaten nadien ook de Nobelprijs.

De prijs gaat afwisselend naar een onderzoeker uit de Exacte Wetenschappen, de Menswetenschappen, de Biologie en de Geneeskunde. Er is een bedrag van 250.000 euro aan verbonden. De officiële uitreiking van de prijs vindt plaats op 13 juni.