Regisseur Francesco Rosi krijgt Gouden Leeuw

De Italiaanse regisseur Francesco Rosi zal op het 69e Filmfestival van Venetië een Gouden Leeuw krijgen voor zijn volledige carrière. Rosi is bekend van films als "Le mani sulla città" en "Il caso Mattei".

Het Filmfestival van Venetië, de Mostra Internazionele d'Arte Cinematografico, vindt dit jaar plaats van 29 augustus tot 8 september. De Italiaanse regisseur Francesco Rosi zal er de Gouden Leeuw in ontvangst nemen voor zijn hele carrière.

"Rosi, die op 15 november 90 jaar wordt, krijgt de prijs tijdens de 69e Mostra op 31 augustus", klinkt het in een persbericht. "Hij krijgt de prijs naar aanleiding van de uitzending van een gerestaureerde versie van zijn meesterwerk "Il caso Mattei", die werd gerealiseerd door de steun van het Fonds van Martin Scorsese."

"De regisseur heeft een onuitwisbaar spoor achtergelaten in de naoorlogse Italiaanse cinema", benadrukt Alberto Guerra, de nieuwe artistiek directeur van het filmfestival. "Zijn oeuvre heeft generaties van regisseurs over de hele wereld beïnvloed."

Volgens het persberciht is Francesco Rosi zeer vereerd met de prijs. De regisseur viel al meermaals in de prijzen op het Filmfestival van Venetië.