Roman Polanski verfilmt Dreyfus-affaire

De Pools-Franse regisseur Roman Polanski gaat een film maken over de beruchte Dreyfus-affaire. De film, die onder de titel "D" zal verschijnen, wordt een reflectie op de politieke wereld van nu. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 78-jarige Roman Polanski wil al langer een film maken over de zaak-Dreyfus. De joods-Franse officier Alfred Dreyfus werd in 1895 valselijk beschuldigd van spionage voor Duitsland en veroordeeld tot levenslange opsluiting op het beruchte Duivelseiland.

"Ik wil er geen kostuumdrama van maken, maar een spionagefilm", zegt Roman Polanski. De film wordt volgens hem een reflectie op de politieke wereld van nu. Het gaat om "het eeuwenoude spektakel van een heksenjacht op een minderheidsgroep, hysterische veiligheidsinstanties, een corrupte overheid en fanatieke media".

De Pools-Franse regisseur zal voor "D" opnieuw samenwerken met het team waarmee hij in 2010 de politieke thriller "The ghost writer" maakte. Polanski wil eind dit jaar nog beginnen met de opnames van de film.