Samen Anders wil CD&V-meerderheid doorbreken

Hoe sterk zijn de christendemocraten van burgemeester Eddy Vercammen nog in Sint-Katelijne-Waver? Het wordt een zware boksmatch tegen "Samen Anders" - een kartel van Open VLD, SP.A en onafhankelijken – én de huidige coalitiepartner N-VA, die met een aparte lijst "in de ring stapt".
Burgemeester Eddy Vercammen (CD&V)

Eddy Vercammen doet net voor zijn zestigste een gooi naar een verlengd burgemeesterschap, voordat hij met pensioen gaat. “We hebben de kiezer niet teleurgesteld. Véél aan veiligheid gespendeerd en dat willen we voort zetten. Als de R6 tegen einde 2014 is doorgetrokken, zijn we al het zwaar verkeer door ons centrum kwijt. We moeten ook het hart van de Vlaamse tuinbouw blijven”, zegt de lijsttrekker van CD&V.

CD&V kon in 2006 met 14 zetels (waarvan twee N-VA-verkozenen) tegen 11 zetels een volstrekte meerderheid in het schepencollege behouden. Dankzij een interne ruzie binnen  Open VLD (over wie de schepenzetel zou krijgen, Ronny Slootmans of voormalig gedeputeerde Martine De Graef) viel Open VLD na een harde verkiezingscampagne uit de boot.

Méér nog, Martine De Graef keerde de liberalen de rug toe, werd  onafhankelijke én gaf deze legislatuur haar stem aan het bestuurskartel CD&V-N-VA. CD&V plaatst De Graef op de tweede plaats op de lijst voor de verkiezingen, achter burgemeester Eddy Vercammen (59). Sommigen zien het dan ook als "een beloning voor bewezen diensten", maar volgens CD&V gaat het er louter om de prima samenwerking kracht bij te zetten. Dat zal nodig zijn in de verkiezingsstrijd.

Samen Anders

"Samen Anders", zo heet de krachtenbundeling waarmee Open VLD, de SP.A en een groep onafhankelijke kandidaten in Katelijne naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken.

Open VLD-voorzitter Tom Ongena, vandaag nationaal politiek directeur van Open VLD in het blauwe hoofdkwartier in de Melssenstraat in Brussel en lange tijd rechterhand van parlementslid en Mechels burgemeester Bart Somers, gaat de lijst trekken.

“Er moeten meer initiatieven worden genomen om van Katelijne een bloeiende en levendige gemeente te maken. Het gaat alsmaar slechter met de gemeentefinanciën en er is geen enkele vorm van inspraak met dit CD&V-bestuur. Het gemeentebestuur is doof voor bezwaren of bekommernissen. Daarom is een ommekeer nodig”, zegt Ongena.

Servaes De Vries (SP.A), krijgt de derde plaats. Louis Bosschaerts (SP.A) en Ronny Slootmans (Open VLD) duwen de lijst.

N-VA geeft weerwerk tegen glastuinbouw

Het wordt zeker uitkijken naar het weerwerk dat de N-VA zal bieden. Er is de voorbije maanden nogal wat actiegevoerd tegen de plannen voor grootschalige glastuinbouw en daar willen ze in Katelijne niets van weten. Uitgerekend drie leden van het kernteam van het buurtcomité tegen de glastuinbouwzones - Joris De Pauw, Sofie Van Luyck en Jan Broes - scharen zich achter lijsttrekker Kristof Sels (N-VA).

“We vinden het dossier rond de glastuinbouwzones een voorbeeld van het gevoerde gemeentebeleid: slechte communicatie en een gebrek aan transparantie en inspraak. Tijd voor verandering”, vindt dus ook de N-VA.

Leo De Nijn

lees ook