Sereniteit bij Bekaert, ondanks of dankzij alles?

Bij staaldraadproducent Bekaert zijn dinsdag de stembussen opengegaan voor de sociale verkiezingen. De werknemers kiezen hun afgevaardigden voor de overlegorganen met de directie. De kiescampagne verliep op een laag pitje, door de aangekondigde herstructurering.

Bij Bekaert verdwijnen 609 jobs. De bonden en directie willen dankzij een gunstige brugpensioenregeling en een stimulans voor de vrijwillige vertrekkers het aantal naakte ontslagen beperken tot maximaal 324.

Net nu de onderhandelingen over een sociaal plan per vestiging op volle toeren draaien, zijn er ook sociale verkiezingen. In de vestiging van Ingelmunster was de stemming dinsdag. 4 mandaten gaan naar het ACV, 2 mandaten naar het ABVV. In de vestigingen van Zwevegem en Aalter kan de komende dagen nog gestemd worden en zullen volgende week maandag of dinsdag resultaten bekend zijn.

De délégés hebben niet de indruk dat de herstructurering van het bedrijf een grote invloed heeft op de sociale verkiezingen. Niet qua opkomst en ook allicht niet qua resultaat.

De opkomst in de verschillende vestigingen voor de sociale verkiezingen is hoog. "Bij Bekaert hebben we altijd al een hoge opkomst gehad en nu ligt het percentage in dezelfde lijn", zegt Jan Maeseele van het ACV (Bekaert Zwevegem - Ingelmunster).

"De mensen zijn de stemming nu waarschijnlijk wel zeer genegen omdat ze het belang kunnen inschatten van het werk van een vakbondsafgevaardigde", zegt John Debrouwere van het ABVV (Zwevegem - Ingelmunster).

"Geen sfeer om campagne te voeren"

De stembusgang in de drie vestigingen verloopt sereen, er was ook bijna geen tijd om campagne te voeren, en vooral: "de sfeer was er niet om campagne te voeren", zeggen de vakbonden.

Aalter is de zwaarst getroffen vestiging bij Bekaert. Op korte en middellange termijn moeten twee afdelingen sluiten, alleen de afdeling "advanced cords" blijft bestaan. In die afdeling werken 103 mensen. De overige 400 werknemers verliezen hun job.

"De algemene mening is dat de vakbonden goed werk hebben geleverd. Dat is leuk voor de afgevaardigden om dat te horen", zegt Marc Staelens (ABVV, Aalter). "Maar er is ook nog een ander gevoel bij de werknemers, namelijk woede tegenover Bekaert voor de misleiding vele jaren lang."

De aandacht van de vakbonden gaat in Aalter in de eerste plaats naar het hoog houden van de moraal van de mensen die er kunnen blijven, eerder dan naar de verkiezingen.

"We moeten de 103 overblijvers overtuigen van de overlevingskans van deze kleine afdeling", zegt Els De Vos (ACV, Aalter). "Voor hen is er alleszins inkomenszekerheid. Als er toch nog extra ontslagen vallen in hun afdeling, zullen ze dezelfde modaliteiten krijgen als de mensen die nu moeten opstappen."

Een stemming zoals anders?

De herstructurering heeft geen invloed op het aantal mandaten voor de vakbonden in de ondernemingsraden en comités voor preventie en veiligheid op het werk. De herstructurering was nog niet doorgevoerd op het moment dat het aantal mandaten vastlegd werd. Dat is 90 dagen voor de verkiezingsdag.

Er zijn nu dus nog evenveel mandaten als bij de vorige verkiezingen. De volgende verkiezing in 2016 zullen er uiteraard veel minder mandaten, vooral in Aalter. "Bij het opmaken van de lijsten hebben we ons daar niet door laten leiden", zegt De Vos.

"We hebben geen mensen op de lijst gezet omdat ze dan meer beschermd zijn tegen ontslag, en we hebben niet alleen mensen op de lijst gezet van de afdeling "advanced cords" die overblijft. We kiezen voor gemotiveerde kandidaten."

Toch loopt de stembusgang niet helemaal zoals de vorige keren. "Er zijn al een 40-tal mensen vrijwillig opgestapt, meestal jongeren met een goed diploma die makkelijk elders terecht kunnen", zegt Staelens.

"We hebben ze opgeroepen om toch nog te komen stemmen bij ons. Dat mag, omdat ze nog werknemer waren toen de lijst met stemgerechtigden werd afgesloten. En ik heb er goede hoop op dat ze ook nog zullen komen stemmen."