Strengere aanpak van homofoob geweld

De regering wil werk maken van een actieplan tegen homofoob gedrag. Wie zich schuldig maakt aan haatmisdrijven, mag zich in de toekomst aan een strengere straf verwachten. Dat is gezegd na het overleg tussen premier Elio Di Rupo en de vertegenwoordigers van de holebigemeenschap. De deelnemers aan het overleg reageerden na afloop tevreden.

Premier Elio Di Rupo ontving vandaag, samen met  minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) en minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (CDH), een delegatie ondertekenaars van de open brief "stop gaybashing" en de koepels van de Vlaamse, Waalse en Brusselse holebiverenigingen.

Met resultaat, zo bleek. Zo raakte bekend dat er onder meer een omzendbrief komt met concrete instructies voor politie en parket over hoe een melding van homofoob geweld moet worden opgesteld. Hoe gestoffeerder een pv is, hoe groter de kans dat de klacht ook echt tot vervolging leidt, luidt het.

Daarnaast komt er ook binnen de 6 maanden een actieplan om haatmisdrijven tegen holebi's, transseksuelen en transgenders strenger aan te pakken. Minister van Justitie Turtelboom toonde zich hierover tevreden. "Ik maak mij sterk dat er een verzwaring van de strafmaat zal komen, maar ook dat we samen gaan werken om ervoor te zorgen dat de dossiers sterker zullen zijn en hopelijk meer tot vervolging leiden", aldus Turtelboom.

Op doodslag staat nu een maximumstraf van 30 jaar. De bedoeling is echter dat als iemand gedood wordt omdat hij of zij holebi is, de dader in de toekomst levenslang zal riskeren. 

"Zeer krachtig engagement"

Die vertegenwoordigers van de holebigemeenschap reageerden na afloop tevreden. "Dit is een zeer krachtig engagement", zei Yves Aerts van Çavaria. "Wij zetten onze schouders er mee onder. Als zij hun administratie, hun politie, hun magistratuur er achter zetten, dan is dat een hele grote groep mensen die nu mee het beleid zullen moeten vorm geven." Ook Vlaams SP.A-parlementslid Jan Roegiers (foto links) die het initiatief nam voor de open brief tegen gaybashing, toonde zich na afloop hoopvol.

Het overleg vandaag kwam er op aansturen van premier Di Rupo. De aanleiding was de moord op Luikenaar Ishane Jarfi. Het parket vermoedt dat homohaat een rol speelde in die moord. Zaterdag vindt in Brussel de jaarlijkse gaypride plaats.