Stroomtekort: "Nood aan transparanter beleid"

Niet de nakende sluiting van 2 kerncentrales maar het gebrek aan investeringen in meer klassieke vormen van energieproductie vormen een bedreiging voor de stroomvoorraad in ons land. Dat zeggen ondernemersorganisatie Voka en technologiefederatie Agoria. Ze pleiten voor een transparanter vergunningenbeleid.

Het rapport van het directoraat Energie dat waarschuwt voor mogelijke energieproblemen vanaf 2014, legt niet alle problemen bloot, aldus Voka. Volgens de organisatie staan energieproducenten in ons land namelijk niet te springen om nog te investeren in conventionele productie, zoals een steenkool- of gascentrale. Dat komt door de rechtsonzekerheid en het ondoorzichtige vergunningenbeleid van de federale en Vlaamse overheden, zegt Voka.

Volgens Voka zijn zulke investeringen nochtans nodig om te vermijden dat we in de toekomst met stroomtekorten te maken krijgen. Om energieproducenten tot investeringen aan te zetten, moeten de overheden een investeringsvriendelijk, transparant en meer voorspelbaar beleid voeren, stelt Voka. De ondernemersorganisatie neemt het ook op voor de energieproducenten, die volgens haar te veel in een slecht daglicht worden gesteld.

"Voor 3 miljard aan investeringen niet uitgevoerd"

Technologiefederatie Agoria treedt Voka bij. Volgens Agoria raken heel wat energieprojecten niet uitgevoerd door de onzekerheid rond het energiebeleid.

"Onder meer projecten in energiecentrales in Evergem, Navagne-Visé, Manage, Genk, Beringen en de haven van Antwerpen zitten momenteel in de ijskast", zegt Agoria. De gezamenlijke waarde van die investeringen ligt om en bij de 3 miljard euro, zegt Agoria die ook wijst op de vele jobs die aan de projecten vasthangen.

Agoria vraagt dat de federale overheid een duidelijk energiebeleid uittekent en beslissingen neemt, onder meer in het dossier rond kernenergie.