Van Gogh Museum koopt "Knotwilg" aan

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft een waterverftekening van Vincent van Gogh (1853-1890) aangekocht. De schilder maakte de tekening, die als titel "Knotwilg" heeft, in juli 1882 in Den Haag.

Het is de eerste keer in vijf jaar tijd dat het museum nog eens een nieuw werk van Van Gogh (1853-1890) aangekocht heeft.

Op de tekening staat een weggetje langs een sloot met daarnaast een knotwilg. In de achtergrond zijn de remisegebouwen van het Rijnspoor in Den Haag zichtbaar. Van Gogh kwam langs deze plek op een van zijn vele tochten in de omgeving van zijn huis aan de Schenkstraat.

Het museum noemt "Knotwilg" een "cruciale aanvulling" op de collectie. "Het werk stond specifiek op onze wensenlijst als belangrijke mogelijke aankoop omdat het een van de meest representatieve waterverftekeningen uit Van Goghs Haagse periode is", zegt directeur Axel Rüger. "Tot vandaag hadden wij daar geen voorbeeld van in onze collectie."

De aankoopprijs van het werk is niet bekendgemaakt. Het museum kon rekenen op de financiële steun van enkele fondsen.