Veilingrecords in New York voor Lichtenstein en Ai Weiwei

Op een veiling van hedendaagse kunst bij Sotheby's in New York hebben verschillende kunstenaars hun eigen record gebroken. Voor "Sleeping girl" van Roy Lichtentein werd 34,6 miljoen euro betaald. "Sunflower seeds" van Ai Weiwei wisselde voor 60.400 euro van eigenaar.

Voor "Double Elvis" (foto in tekst) van popartkunstenaar Andy Warhol had een anonieme koper 28 miljoen euro over. "Figure writing reflecting in mirror" van Francis Bacon, een werk dat de schilder samen met zijn partner George Dyer afbeeldt, leverde 34,6 miljoen euro op.

Het werk van Warhol was geschat op een bedrag tussen 23 en 38 miljoen euro. Volgens het veilinghuis was het het eerste exemplaar van "Double Elvis" dat op de markt gebracht werd sinds 1995. Warhol heeft een reeks van 22 afbeeldingen van de zanger Elvis Presley gemaakt. 9 ervan zitten in museumcollecties. Het hoogste bedrag dat ooit voor een Warhol betaald is, is 55,3 miljoen euro. Dat bedrag werd betaald voor "Green car crash - Green burning car I" tijdens een veiling bij Christie's in 2007.

"Sleeping girl" van Lichtenstein (grote foto) is een werk uit de jaren 60, dat slechts gedurende 1 periode (1989-1990) tentoongesteld werd in het Museum of Contemporary Art in Los Angeles.

 Het werk van Ai Weiwei (foto onderaan in tekst) is er eentje uit een reeks van 10. "Sunflower seeds" (zonnebloemzaadjes in porselein) was ook al te zien in Tate Modern.

Vorige week was er ook al een recordbedrag voor een versie van "De schreeuw" van Munch en gisteren brak een doek van Rothko een record. "De verklaring voor al deze records is de kwaliteit van de werken die te koop worden aangeboden", zegt kunstadviseur Michael Frahm. "Kwaliteit is de sleutel."