Venizelos doet ultieme poging tot "brede coalitie"

In Griekenland probeert de socialistische leider Evangelos Venizelos om, na het mislukken van centrumrechts en radicaal-links, alsnog een regering te vormen. Venizelos mikt op een brede regeringscoalitie om het Europese besparingsplan uit te voeren. Maar ook zijn kans op slagen wordt klein geacht.

De Griekse socialisten van Pasok en de kleine gematigde partij Democratisch Links (Dimar) zijn het vanavond wel eens geworden om een "brede coalitie" na te streven. Het is de eerste keer dat twee Griekse partijen zich tot samenwerking verenigen.

"We stemmen in met de vorming van een regering uit verschillende partijen, die het land tot de Europese verkiezingen van 2014 kan besturen", zei Fotis Kouvelis, de leider van Democratisch Links, op televisie. "Die regering moet twee doelstellingen volgen: Griekenland in de eurozone houden en het land geleidelijk aan van het besparingsprogramma "loshaken". Deze regering zal de nieuwe wind in Europa gebruiken om het besparingsprogramma te versoepelen en de Griekse samenleving weer op de benen te krijgen", aldus Kouvelis.

Venizelos van zijn kant, noemde het voorstel van Dimar "een goed voorteken". Het probleem is echter dat Pasok en Dimar samen maar over 60 van de 300 parlementszetels beschikken. Een nieuwe regering is dus nog lang niet in zicht.

Als ook Venizelos zijn opdracht moet teruggeven, zijn nieuwe verkiezingen onvermijdelijk. Dat zou ongetwijfeld in het voordeel spelen van Syriza, de radicaal-linkse partij die zondag bij de verkiezingen verrassend 2e eindigde zou vandaag volgens een peiling bijna 24 procent van de stemmen halen en zo de grootste partij worden. Syriza verwerpt het strenge besparingsplan dat door Europa is opgelegd maar is an sich niet anti-Europees.

Intussen hebben Duitsland en Europa al laten verstaan dat ze geen uitvluchten zullen aanvaarden. Voor de Grieken zelf wordt de situatie met de dag moeilijker. Bijna 22 procent van de actieve bevolking zit zonder werk, bij de jongeren is dat aantal zelfs meer dan de helft.

Meest gelezen