Weekje gsm'en op vakantie kost 200 euro minder

Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid paal en perk gesteld aan de kosten die telecomoperatoren hun klanten aanrekenen als ze hun gsm's en tabletcomputers gebruiken in het buitenland.

De dure kostprijs voor "roaming", het gebruik van mobiele communicatie in het buitenland, is veel mensen en de Europese Commissie al langer een doorn in het oog. 

Vandaag heeft het Europese Parlement met 578 stemmen tegen 10 en 10 onthoudingen een wet goedgekeurd, waardoor die kosten aan banden worden gelegd.

De bepaling wordt van kracht op 1 juli, net op tijd voor de zomervakantie dus. Vanaf dan wordt het goedkoper om mobiele telefoongesprekken te voeren, e-mails te lezen of op het internet te surfen via de gsm of tabletpc's.

Concreet mag het downloaden van een megabyte informatie niet meer kosten dan 70 cent, plus btw. In juli volgend jaar wordt dat nog verlaagd tot 40 cent plus taks. Nu rekenen de telecomoperatoren gemiddeld drie euro per megabyte aan. Volgens een schatting van de Europese Commissie zou de kostprijs van roaming voor een Belgisch gezin in Italië per week terugvallen van 270 naar 44 euro.

Meer nog: vanaf juli volgend jaar kunnen klanten ook aparte roaming contracten sluiten. Als ze dan de grens oversteken, schakelen hun gsm of tablet dan automatisch over naar het lokale netwerk van hun keuze.