Winnaars van "De Canvascollectie" zijn bekend

Ignace Van Ingelgom heeft de Grote Prijs van "De Canvascollectie/La collection RTBF" gewonnen. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege bekendgemaakt tijdens een feestelijke vernissage in het Paleis voor Schone Kunsten Bozar in Brussel.

In totaal werden vanavond vijf prijzen uitgereikt in de Bozar in Brussel. De 58-jarige Ignace Van Ingelgom is de winnaar van de Grote Prijs met zijn performance "Now or Never - Ignace Van Ingelgom for Ever".

Ignace Van Ingelgom laat zich voor zijn werk inspireren door de strategieën en de technieken van de reclamewereld. Hij wil met zijn werk een cross-over en (re)mix creëren tussen beeldende kunst, reclame, actualiteit, hiphop, poëzie en entertainment.

De jury van "De Canvascollectie/La collection RTBF" noemt Van Ingelgoms werk provocerend en humoristisch. "Ze synthetiseert in zekere zin ook aspecten van de Belgische aard." Van Ingelgom gaat naar huis met een geldprijs van 10.000 euro.

Bieke Criel uit Gent kreeg de KBC-Prijs voor de Jonge Beeldende Kunstenaar voor haar werk "Landschap 008". "Bieke Criel reflecteert in haar videowerk op een bijzondere manier over het gegeven landschap", aldus de jury over het werk van Criel.

De CBC-Prijs voor de Jonge Beeldende Kunstenaar werd gewonnen door Sébastien Van Malleghem uit Etterbeek. "Sébastien Van Malleghem werd in Brussel geselecteerd met een uitzonderlijke en aangrijpende fotoreeks over het dagelijkse/nachtelijke werk van de politie", aldus de jury over "Police Triptyque".

De ARTE-prijs, nieuw sinds deze editie, werd uitgereikt aan twee laureaten. Meggy Rustamova won met de video "M.A.M. (My Assyrian Mother) (foto in tekst) en Stéphanie Kerckaert kreeg de prijs voor de foto "Mémoire".

"De Canvascollectie/La Collection RTBF" ging op zoek naar artistiek talent in België. 5.321 kunstenaars uit het hele land deden mee aan de wedstrijd. Tijdens elf preselectieweekends selecteerde een nationale jury uiteindelijk 274 kunstwerken. Het resultaat is nog tot zondag 10 juni te beklijken in de Bozar in Brussel.