Zware dodentol bij explosies in Damascus

De Syrische hoofdstad Damascus is getroffen door twee zware explosies. Daarbij zijn minstens 55 doden en bijna 400 gewonden gevallen. Het regime en de oppositie geven elkaar de schuld.
Op de Syrische staats-tv waren gruwelijke beelden te zien.

Twee erg krachtige bommen zijn ontploft. De Syrische staatstelevisie toont beelden van uitgebrande auto's en verkoolde lichamen.

De aanslagen zijn niet opgeëist. De Syrische regering zegt dat het zeker om zelfmoordaanslagen gaat. De staatstelevisie spreekt over terroristische aanslagen door de oppositie. De explosies gebeurden namelijk in volle ochtendspits, vlak bij het gebouw van een van de vele militaire inlichtingendiensten.

Gelijkaardige aanslagen van de voorbije maanden heeft de regering altijd toegeschreven aan de gewapende oppositie.

Die zegt dan weer dat de regering zelf de aanslagen heeft beraamd, om de bevolking te terroriseren en zo op haar hand te krijgen.

Ondanks een bestand tussen de rebellen en het regime houdt het geweld in Syrië nog steeds aan. Naar schatting 10.000 mensen zijn daarbij al omgekomen. Speciaal gezant van de Verenigde Naties Kofie Annan heeft opnieuw een oproep gedaan aan de regering en de oppositie om het geweld te staken. Ook Rusland en de Verenigde Staten hebben de aanslagen veroordeeld.

Geweld in Homs, Idlib en Hama

En niet alleen in Damascus wordt het bestand geschonden. Volgens activisten is Homs, een van de centra van het verzet, alweer urenlang gebombardeerd door het regime. Het zou gaan om het ergste geweld in weken. En ook uit Hama en Idlib komen er berichten over geweld.