"Griekenland moet eurozone verlaten"

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso vindt dat Griekenland de eurozone moet verlaten als het er niet in slaagt om zijn budgettaire verplichtingen zoals vastgelegd in het Europese reddingsplan na te leven.

Barroso deed de opmerkelijke uitspraak tijdens een interview met het Italiaanse televisiestation SkyTG24 dat het daarna ook op zijn website postte.

"Als het akkoord niet wordt nageleefd, dan betekent dat dat de voorwaarden om verder te gaan met een land dat zijn engagement niet repecteert, er niet zijn, aldus Barroso.

De Commissievoorzitter benadrukte dat hij veel respect heeft voor de Griekse democratie en het Griekse parlement. "Maar ik moet ook de andere 16 parlementen van de eurozone respecteren die het reddingsplan voor Griekenland goedkeurden."

"Iedereen moet de akkoorden naleven. Het zoals het lidmaatschap van een club. Ik wil niet over één land in het bijzonder praten, maar als er een land de regels niet volgt dan is het beter dat het vertrekt."

Fitch waarschuwt andere eurolanden

Eerder vandaag riep ook Europees president Herman Van Rompuy de Griekse leiders op om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun beloften aan de kredietverleners na te komen. Van Rompuy zei in Kopenhagen dat hij erg ongerust is over de situatie in Griekenland.

Vijf dagen na de Griekse verkiezingen is nog geen enkele van de 3 belangrijkste partijen erin geslaagd om een coalitie te vormen. Als de nieuwe Griekse regering de strenge bezuinigingsmaatregelen niet kan uitvoeren, loopt het de 240 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds mis. Het ratingbureau Fitch waarschuwt intussen dat het de kredietwaardigheid van een hele reeks Europese landen zal moeten verlagen, als Athene uit de Eurozone stapt.