"Niet overtuigd van voordeel slimme energiemeter"

Vlaams minister voor Energie Freya Van den Bossche (SP.A) is tegen de verplichte installatie van slimme energiemeters in elke Vlaamse woning. Er is volgens haar te veel onduidelijkheid over de precieze kosten en baten. "Het is een groot avontuur waar we het einde niet van kennen."
Een voorbeeld van zo'n slimme energiemeter

De slimme meters zijn digitaal en ze zouden de oude analoge elektriciteitsmeters vervangen. Ze geven elk kwartier het verbruik weer en sturen de cijfers automatisch door naar de energieleverancier.

Op vraag van de Vlaamse energieregulator VREG rekende energieconsulent KEMA uit dat de veralgemeende invoering van slimme energiemeters in Vlaanderen op een termijn van 30 jaar 144 miljoen euro zouden opleveren. Het duurt wel ruim 20 jaar voor de opbrengsten de kosten zouden overtreffen. De studie werd gisteren voorgesteld in het Vlaams Parlement, maar botste daar op forse kritiek en bedenkingen van adviesraden, sociale organisaties en netbeheerders.

Minister Van den Bossche (kleine foto) is evenmin overtuigd. Volgens haar bestaat er nog te veel onzekerheid over de precieze kosten en baten van slimme meters. "Er is geen enkele studie die mij bewijst dat mensen echt in staat zullen zijn om daarmee energie te besparen."

"Het is een groot avontuur waar we het einde niet van kennen, maar waarvan we wel weten dat het 2 miljard euro kost. Ik doe daar niet aan mee tot iemand mij echt van het tegendeel kan overtuigen", aldus Van den Bossche.

De SP.A-minister verwacht meer heil van het creëren van slimme netten waarbij vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd. "Bovendien kan je met die 2 miljard euro voor slimme meters een veel grotere energiewinst boeken als je die bijvoorbeeld zou inzetten op maatregelen rond energie-efficiëntie of energierecuperatie."

"2 miljard euro voor iets waar het voornaamste nut van is dat de energiemaatschappij niet meer 1 keer per jaar iemand naar je huis moet sturen om de meter af te lezen, dat vind ik ongelofelijk veel geld", besluit Van den Bossche.

Het installeren van de slimme meters is een Europese richtlijn en het staat in het Vlaamse regeerakkoord. Maar het lijkt er dus op dat Van den Bossche op zijn minst uitstel wil bewerkstelligen. Als Vlaanderen onder de richtlijn uit wil, zal het moeten aantonen dat de slimme meters geen voordeel opleveren. Vrijwillig zo'n meter laten plaatsen, moet wel kunnen, zo zegt de minister nog.

Meest gelezen