"Verdwaalde" bruinkeelortolaan gespot in Kieldrecht

In Kieldrecht is voor het eerst in ons land een bruinkeelortolaan gezien. De vogel zelf is niet zo bijzonder, zeggen kenners, maar het is opmerkelijk dat het dier in onze contreien opduikt.

Tsip, zo klinkt de roep van de bruinkeelortolaan, en de zang klinkt als pioe pioe pioe pioe, met de klemtoon op de laatste pioe. Dat was het wellicht wat een medewerker van het Agentschap voor Natuur en Bos gisteren hoorde bij een inventarisatie van de broedvogels in het havengebied. Hij bracht enkele ornithologen op de hoogte.

"Volwassen mannetjes zijn ongeveer zestien centimeter groot. Ze hebben een blauwgrijze kop en een blauwgrijze borstband en fraai gekleurde roestbruine onderdelen", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "Maar jonge mannetjes en vrouwtjes zien er veel minder speciaal uit." De vogel is ook niet zo zeldzaam, de populatie in de wereld wordt geschat op bijna een miljoen exemplaren.

Maar toch is het opmerkelijk dat de bruinkeelortolaan in Kieldrecht is gespot. Want de vogel hoort hier helemaal niet thuis. "De kleine zangvogel broedt in het oostelijke deel van het gebied rond de Middellandse Zee, van Griekenland tot in Israël. En in de winter trekt de vogel naar Soedan en Eritrea. In West-Europa duikt de bruinkeelortolaan bijna nooit op."

Met de bruinkeelortolaan erbij zijn in ons land nu 438 vogelsoorten gezien.