"Zijn grootste straf is dat jij gelukkig bent"

Tien jaar geleden beheerste de 14-jarige Elizabeth Smart het wereldnieuws, toen ze op 4 juni uit haar slaapkamer in Sandy, Utah (VS), ontvoerd werd, voor de ogen van haar jongere zusje. Een grootscheepse zoekactie leidde tot niets. Negen maanden later werd ze levend teruggevonden op een kleine 30 km van haar thuis. Nu, 10 jaar later, sprak ze een groep advocaten en rechters toe in Palm Beach, Florida.

Uiteindelijk bleek het koppel Brian David Mitchell en Wanda Ileen Barzee achter de kidnapping te zitten. Tijdens de negen maanden ontvoering werd Smart onder meer verkracht en tot echtgenote van Mitchell gemaakt.

Onmiddellijk na haar ontvoering in juni, wilde Smart dat alles snel voorbij zou zijn, zo noteerde de plaatselijke krant Palm Beach Daily News: "Ik zei, als je me wil verkrachten en vermoorden, wil je het dan alstublieft hier doen, zodat mijn ouders mijn lichaam kunnen vinden? Want ik wilde niet dat ze dachten dat ik weggelopen was. Maar hij zei me dat dat nog niet voor onmiddellijk was."

Nog maar net in haar nieuwe verblijfplaats gebracht, volgde de huwelijksinzegening: "Ik dacht dat er niets meer was dat me nog van mijn stuk zou brengen, maar dan sprak hij woorden die ik nauwelijks kon geloven. Hij zei: "Ik bekrachtig jou als mijn vrouw, met God en de engelen als mijn getuigen." Het enige wat ik wilde doen was heel luid "Nee!" schreeuwen. Hij zei onmiddellijk dat hij me zou vermoorden, indien ik zou schreeuwen. Vervolgens werd ik verkracht."

"Ik zal nooit vergeten hoe vuil en vies ik mezelf vond, en hoe mijn zelfwaarde zakte binnen enkele seconden. Met die gedachten viel ik in slaap."

Toch wilde ze niets liever dan te overleven, omdat haar moeder haar ooit gezegd had dat ze altijd, wat er ook moge gebeuren, van haar zou houden. Een alerte fietser merkte Smart, nochtans voorzien van een grijze pruik, een zonnebril en een sluier, op 12 maart 2003 op tijdens een wandeling. Mitchell en Barzee werden ontmaskerd en Smart kon terug naar huis.

"De ochtend nadat ik thuisgekomen was, zei mijn moeder: "Die man heeft negen maanden van je leven weggenomen. Geef hem niet nog maar één minuut. Zijn grootste straf is dat jij gelukkig bent en je dromen volgt."" (Elizabeth met haar ouders, kleine foto links)

"Deze ervaring laat ik niet toe me te definiëren als mens. Men herinnert me als het meisje dat ontvoerd werd en overleefde. Maar ik hoop dat ze realiseren dat ik meer ben dan dat. En nu heb ik een prima leven", besloot Smart, die onlangs trouwde met een Schot. Mitchell en Barzee zitten momenteel in de cel.

lees ook