Aantal woninginbraken neemt fors toe

In 2011 is het aantal woninginbraken met bijna 10 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie. Vorig jaar werd in 69.568 woningen in ons land ingebroken. De strijd tegen woninginbraken is opnieuw een van de prioriteiten van het Nationale Veiligheidsplan 2012-2015.

Vorig jaar is elke dag in 190 woningen ingebroken. Dat is 9,83% meer dan in 2010 en opnieuw bijna evenveel als het record van 10 jaar geleden. Vooral vanaf september was de toename fors.

De eerste tendenzen van dit jaar bevestigen de toename. Er zijn vooral meer inbraken in regio's waar er voordien minder inbraken plaatsvonden. De villa's op het platteland worden daarbij in het bijzonder geviseerd. Maar de meeste feiten vinden nog steeds plaats in Brussel, Antwerpen, Luik, Charleroi en Asse, al is er een daling merkbaar in de hoofdstad en in Antwerpen.

In de donkere maanden van oktober tot maart gebeuren de meeste inbraken. In november en december 2011 waren er opvallend veel inbraken. Op vrijdag- en zaterdagavond tussen 17 en 23 uur wordt er het meest ingebroken. Inbraken tijdens de week gebeuren het vaakst in de namiddag.

Bij vier op de tien inbraken nemen de dieven juwelen en geld mee. Ook computers, multimedia, uurwerken en lederwaren zijn populair.

De federale politie denkt dat de economische crisis iets te maken heeft met de stijging. "Criminelen redeneren vanuit het kosten-batenprincipe. Welke risico neem ik en wat is mijn mogelijke opbrengst? De scherpe economische crisis en
de daarmee gepaard gaande financiële problemen van velen veroorzaakt een toename van de bereidheid om voor minder verhoopte opbrengst toch criminele feiten te plegen", klinkt het.