Actieplan tegen criminaliteit West-Vlaamse grensstreek

Ramkraken, overvallen en homejackings teisteren al 4 maanden het zuiden van West-Vlaanderen. De minister van Binnenlandse Zaken Joëllle Milquet (CDH) heeft een actieplan klaar. Ze zet onder meer in op meer politie, nauwere samenwerking met Frankrijk en intelligente camera’s.

Na overleg met gerecht, politie en de burgemeesters van de West-Vlaamse grensstreek heeft Milquet een actieplan voorgesteld. Zo wil ze onder meer de politieaanwezigheid verhogen en intenser samenwerken met Frankrijk door bijvoorbeeld gemengde Frans-Belgische politieteams. Daarnaast kan de federale wegpolitie ondersteuning bieden op de E17 en de E403 en kan indien nodig ook de helikopter van de federale politie ingezet worden.

Een opvallend element in het actieplan is de plaatsing van intelligente camera’s met nummerplaatherkenning langs belangrijke invalswegen en snelwegen. Die camera’s lezen de nummerplaten van alle voorbijrijdende voertuigen en vergelijken deze automatisch met een gegevensbank. Als een geseinde nummerplaat wordt gedetecteerd, geeft het systeem een melding.

De burgemeester van Kortrijk, Stefaan De Cleck (CD&V, kleine foto) staat kritisch tegenover die camera’s. “We moeten zeker zijn dat die camera’ goed gebruikt worden”, aldus de gewezen minister van Justitie. “Het heeft geen zin om duizend camera’s te hebben als we de informatie die daaruit voortvloeit niet beheersen.”

De financiering van die camera’s is overigens nog niet rond. Milquet zit binnenkort samen met de verschillende gewesten en provincies om ook het financiële plaatje rond te krijgen.