CD&V ritst over de hele lijn in Torhout

Geen verrassende namen, wel een opvallend principe op de Torhoutse CD&V-lijst. De christendemocratische partij voert er een consequent man-vrouw-ritssysteem in: van plaats 1 tot en met plaats 27 wisselen man en vrouw elkaar af.

Het was al langer bekend dat burgemeester Norbert De Cuyper (kleine foto) de CD&V-lijst in Torhout zou trekken, gevolgd door Vlaams minister Hilde Crevits.

Het meest opvallende aan de lijst is het man-vrouw-ritssysteem dat de partij over de hele lijn consequent doortrekt: oneven plaatsen voor de mannen, even plaatsen voor de vrouwen.

Het spitsenduo wordt op de derde plaats gevolgd door schepen en OCMW-voorzitter Servais Deroo. Op vier en vijf staan twee andere schepenen: Lieselotte Denolf en Kristof Audenaert.

Door het ritssysteem kan schepen Eddy De Ketelaere geen beslag leggen op de zesde plaats. Hij moet een vrouw, Rita Dewulf, voor zich dulden. Voor Willy Depoorter, een andere schepen, is de 25e plaats weggelegd. De zesde schepen, Paul Vanthournout, stopt met politiek.

Hoe zit dat nu weer met dat ritsen?

De eerste twee plaatsen op een kandidatenlijst moeten worden bezet door twee personen van een verschillend geslacht. Een lijst moet ook voor de helft uit mannen en voor de helft uit vrouwen bestaan.

lees ook