Eerste tv-debat ooit lokt miljoenen Egyptenaren

In Egypte hebben miljoenen mensen gekeken naar het eerste politieke debat ooit op televisie. Twee favorieten in de strijd om het presidentschap kruisten meer dan vier uur lang de degens.

Het is al meer dan een jaar geleden dat president Hosni Moebarak van de macht werd verdreven na dagen van massale volksprotesten op het Tahrirplein in Caïro en in andere steden. Sindsdien heeft de legertop de feitelijke macht in handen.

Nu houdt Egypte voor het eerst vrije presidentsverkiezingen. De eerste ronde gaat door op 23 en 24 mei. Dertien kandidaten mogen deelnemen. Twee daarvan, volgens de peilingen de koplopers, namen gisteren deel aan een debat.

Het debat duurde liefst 4,5 uur en het werd op twee populaire tv-zenders uitgezonden. Miljoenen Egyptenaren hebben naar het programma gekeken.

Amr Moussa en Abdul Moneim Aboul Fotouh kruisten de degens in het debat. Moussa was tien jaar lang de voorzitter van de Arabische Liga. Daarvoor was hij tien jaar lang minister van Buitenlandse Zaken onder Moebarak. Moussa is een seculiere kandidaat.

Aboul Fotouh is een gematigde islamist. Hij was jarenlang een prominente figuur binnen de Moslimbroederschap en een fervent tegenstander van het Moebarak-regime. De voorbije jaren zijn er strubbelingen tussen hem en de top van de broederschap.

Aboul Fotouh viel Moussa aan op zijn vroegere banden met het regime van Moebarak. Moussa distantieerde zich uitgebreid van Moebarak, beroemde zich op zijn jarenlange ervaring en viel Aboul Fotouh aan op zijn vroegere banden met de Moslimbroederschap.

Andere kandidaten in de verkiezingen zijn onder meer Ahmed Shafiq, die korte tijd premier was tijdens de protesten op het Tahrirplein, en Mohammed Mursi, de leider van de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, het politieke vehikel van de Moslimbroederschap, de grootste partij in het parlement.