Einde van Payfa-tijdperk in Watermaal-Bosvoorde?

FDF-politica Martine Payfa is niet helemaal verzekerd van haar burgemeesterssjerp in Watermaal-Bosvoorde voor de komende legislatuur. Dat heeft te maken met een uitgedunde Lijst van de Burgemeester. Maar zelf ziet ze de toekomst rooskleurig tegemoet.

Martine Payfa is een figuur in Watermaal-Bosvoorde. De flamboyante FDF-politica nam in 1994 de burgemeestersjerp over van haar moeder, Andrée Payfa, die sinds 1976 burgemeester was.

Op die manier drukt de Payfa-dynastie al drie decennia haar stempel op de gemeente en ook voor Martine Payfa is er opvolging binnen de familie. Haar zoon Laurent staat op de FDF-lijst, maar hij draagt niet de naam Payfa, wat zijn bekendheid danig tempert.

Martine Payfa blaakt van de gezondheid en is vast van plan om er nog een termijn bij te doen. Haar concurrenten vreest ze maar matig. "Rien n'est jamais gagné", steekt ze van wal, "maar grote concurrenten heb ik niet. Dat is anders dan mijn FDF-collega Bernard Clerfayt in Schaarbeek, die moet optornen tegen zwaargewichten als Laurette Onkelinx en Isabelle Durant."

Francofoon profiel

Het Francofoon profiel van Payfa speelt haar nauwelijks parten. Het aantal Nederlandstaligen in de gemeente is zeer beperkt en haar kiespubliek ziet eerder de positieve kanten van haar beleid dan haar gebrek aan empathie voor Nederlandstalige aangelegenheden.

Zelf creëert ze een opening door een Nederlandstalige op de lijst te zetten. Maar dan wel iemand die de eisen van de Nederlandstalige partijen voor overheveling van bevoegdheden van gemeente naar gewest niet mee verdedigt, want daar is ze radicaal tegen.

Lijst van de Burgemeester uitgedund

De Lijst van de Burgemeester (LB), of "Liste de LA Bourgemestre", zoals Payfa verduidelijkt, komt ditmaal uitgedund aan de start. De MR zal niet meer op de lijst staan en zelf een lijst indienen. Al is er één MR-schepen die als onafhankelijke op de LB blijft staan. Dat is schepen van Economisch Leven Philippe Desprez.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2006 haalde de LB 11 van de 27 zetels, maar zonder de MR zullen dat er waarschijnlijk minder zijn.

Uitdager Gestion Municipal

Daar hoopt uitdager het Gestion Municipal, dat vooral uit liberalen bestaat, handig gebruik van te maken. Cécile Van Hecke van Gestion Municipal wil samen met het CDH van Alain Wiard de macht van Payfa breken. In 2006 haalden beide partijen samen 7 zetels, 4 minder dan de LB, maar nu die het zonder de MR moet doen, is niets onmogelijk.

Nederlandstalige verkozenen?

Gemeenteraadslid Jos Bertrand (SP.A) werd in 2006 verkozen op de PS-lijst. De socialisten staan niet sterk in de gemeente en haalden een magere 3 zetels binnen. Bertrand stelt zich strijdbaar op en hoopt opnieuw op een zitje in de gemeenteraad.

Watermaal-Bosvoorde telt in de huidige coalitie tussen de LB en Ecolo een Nederlandstalige schepen. Annemie Vermeylen (Groen) is verkozen op de Ecololijst en is Schepen van Energie, maar niet van Nederlandstalige aangelegenheden dus.

Of de volgende coalitie terug een Nederlandstalige schepen zal tellen, wil niemand met zoveel woorden gezegd hebben. "We hebben goed samengewerkt met Annemie, maar het is nog niet duidelijk wat er nu moet gebeuren", zegt lijsttrekker voor Ecolo Anne Depuydt.

Nick Resmann

lees ook